Brock Montpetit
Brock Montpetit gör 3-4
Fredag den 1 april bevakade jag den 7e och avgörande matchen i kvalet till SHL mellan Modo och Leksand.  Flertalet experter trodde nog på seger för Modo. Jag med hjärta för Modo både  trodde och hoppades på seger för Modo. Men matchen utvecklade sig till ett drama och till slut var man framme i en förlängningsperiod där den som sätter första målet vinner.


Mediabevakningen i Fjällräven center var intensiv. Vi var tre fotografer från olika bildbyråer, Pic-agensy, Bildbyrån och TT. Expressen, Aftonbladet och Mittmedia hade egna fotografer på plats.  Alla fotografer trängde sig in i fotobåset närmast Leksands målvakt.  För att få en annan vinkel än övriga 5 fotografer gick jag lite motvilligt och ställde mig ensam i fotobåset närmast Modos målvakt.

Perioden startar och båda lagen spelar. I en lugn spelsekvens passar jag på att fota ledare och spelare i Leksands bås. Plötsligt ser jag i ögonvrån hur en leksandspelare tar pucken av en Modo back vid blå och rusar mot mål. Jag kastar mig runt och fotar en serie, utan att tänka på kamerans inställningar.  Det blir mål och matchen tar ett snöpligt slut.

När man bevakar en hockeymatch så vet man först när resultatet är klart vilka bilder som är av intresse.  Jag importerar bilderna och ser att flertalet bilder i serien av segermålet både har dålig skärpa och är kraftigt felexponerade. Jag väljer trotts det ut en bild när spelare flyger när skottet avlossas. När jag fotar Hockey tar jag mellan 1200 och 1500 bilder under en match, efter hård gallring lägger jag ut 40-60 bilder till försäljning.  När bilderna från 4e perioden var klara för att skicka in i vårat system tvekar jag kring Flygbilden, men den slinker med.

På lördagen ser jag att någon tidning köpt bilder, hockeyallsvenskan använder en bild av mig. Men i stort, inte mycket eko av mitt fotograferande. Inte förvånande då det var så många fotografer på plats.

På lördagskvällen får jag plötsligt ett meddelande på Facebook från en för mig okänd person. Han skickar en skärmdump från Instagram där min bild är med.  Kollar vems konto det är och det visar sig vara målskytten Brock Montpetit.


Väljer efter det att lägga ut bilden på min Facebook och antalet länkningar formligen exploderar.

På måndagsmorgonen skickar en kollega en skrämdump från Twitter, Aftonbladets hockey krönikör Tomas Ros har lagt ut min bild och efterlyser fotografen som han tycker bör hyllas.Senare på dagen ringer Aftonbladet upp för att intervjua mig om bilden , den kan läsas här. Även Dalarnas tidning har intervjuat mig . kan läsas här.

Dalarnas tidning har även använt en bildserie i flera filmer. Tex denna.

När jag skriver detta är det onsdag, 5 dagar efter matchen. I skrivandes stund så har jag blivit intervjuad av 3 tidningar.  Fler tidningar har köpt bilden, Leksands IF håller på att trycka upp en tröja med bilden, den skall vara med i böcker och Leksands IF, TV program om Leksands återtåg är under produktion där bilden skall vara med.  Märker ingen minskning av intresset kring bilden, den kommer dyka upp på fler ställen.

Ett kreativt fan skapade ett frimärke, vet ej vem han är.Här kan du se hela bildserien från målet.