I lördags övade en liten del av Hemvärnet i ett kvarter i centrala Härnösand. En del upprörda röster höjdes på Facebook och Susande Sjöstedt ägnade hela sin ledare åt detta.

Man skrämmer flyktingar och paralleller dras till ensamma dårars beklagliga illdåd, typ Flink i Falun.

Min som är anställd av försvarsmakten på Livgardet som stadskytt. Hans huvudsakliga uppgift är att försvarar den centrala statsapparaten, alltså riksdag, regering, kungahus. Han är med andra ord en av landets främsta experter på strid i stad och i byggnader.   De över frekvent i centrala Stockholm, men de flesta ser han och hans kamrater när de i vackra uniformer bevakar Stockholms slott eller Drottningholm. (han som kliver av hästen på bilden ovan). Vad är då hans erfarenhet av att röra sig ute bland folk i uniform och beväpnad.  Hans bestämda uppfattning är att turister, flyktingar och svenskar förstår att det är övning.  När han bevakar något kommer oftare turister och flyktingar fram och pratar en svenskar.


Jag tillhör hemvärnet, bevakningskompani och är även stridsbåtsförare åt försvaret. Det har hänt att jag varit i centrala Härnösand iförd uniform. Min erfarenhet är att flyktingar ler åt mig och hejar i en mycket större omfattning än om jag är på staden i civila kläder.   

Nyfikenhet?


Under min tid som ansvarig för sjöräddningen i Härnösand anordnade jag många övningar. Det var inte ovanligt att allmänheten hörde av sig. Man ringde mig i egenskap av stationschef och ville anmäla buskörning när båten framförts i hög fat med blåljus!  Båten var alltså på utryckning!
En kväll ordnade jag en övning ute i Notsand.  Vi hade förberett med dockor märkta med övningsmaterial SSRS. Väl ut med sjöräddningsbåten ringer det i min telefon, det är från Allehanda, oroliga har ringt och frågat vad det är för hemskt som händer ute i Notsand.

Varför öva i centrum?
Hemvärnet som genomförde en mindre övning i lördags är idag över 50% av den numerär som Sverige kan mobilisera i händelse av oro.  Hemvärnet har senaste åren genomgått modernisering, man har idag samma utrustning som de anställd, medelåldern har gått ner och förmågan ökat markant.

Strid i stad är bland det svåraste man kan ge sig in på. Det är också därför det är så viktigt att öva.

Slutliga, meddela media inför en övning. Flyktingarna som vissa oroar sig för att de blir skrämda, läser de tidningen? Jag ska på utbildning i veckan och skall då bära uniform, törs jag kliva ur bilen och handla eller skrämmer jag livet ur folk då?