Idag publicerade Sundsvalls tidning en artikel där den debattivrige kirurgen Alfred Jansson kritiserar uppgifterna om antalet deltagare vid Söndagens demonstration i Härnösand.  Enligt han kan det omöjligt röra sig om mer än 5000-6000.  

I december var samme kirurg ute och bland annat hävdade att orsaken att man inte lägger ner Sollefteå sjukhus är ren populism och att det äventyrar patientsäkerhet. I Sociala medier har Alfred även hävdat att demonstrationen i Kramfors maximalt kunde haft 1500 deltagare, det finns personer som stått och filmat hela demonstrationen, så om Alfred vill kan jag knyta ihop han med den källan.

Han hänvisar i intervjun med ST till en politiker som är expert som kom fram till 2700 personer. Det handlar alltså om den socialdemokratiske ombudsmannen jag skrev om igår. Varför hans siffror inte kan stämma bevisar jag i den artikeln.

Igår publicerade SVT detta med en professor i statskunskap hävdar att det inte var fler än 3000-4000. Se det här

Varken Alfred eller SVT´s expert har varit på plats utan utgår ifrån en film som tagits från en drönare. Varför det blir helt galet kan ni läsa i gårdagens artikel. Vidare så har inget påstått att det var 20000-25000 på torget samtidigt.

Vem är expert och på vad?
En kirurg, har svårt att se på vilket vis han är någon form av expert på att bedöma folksamlingar. En statsvetare, har också svårt att förstå hur han kan vara ett orakel och utifrån en film på ett torg bedömer storleken av en demonstration.  Jag harhaft mail kontakt med ombudsmannen som hävdar vana av att räkna demonstrationer, är han flitig så kanske han hinner med 2 1a majtåg på samma dag. Alltså 2 gånger per år. Endast 1 av dessa tre ”experter” var på plats.

Finns andra som har mer erfarenheter av folksamlingar som också uttalat sig, Per Herrey, en av mycket välkänd artist som bevisligen har vana att uppträda inför mycket folk säger minst 20000. Dessutom så var Per på plats, så han såg både demonstrationen och uppträdde på torget,.  Ägaren av bolaget som driver bland annat Härnösands stadsfest och är en av länets i särklass största arrangörer säger att enbart på torget var det på filmen 6000-8000.

Är jag expert också?  Jag arbetar som yrkesfotograf och arbetar bland annat åt en av Sveriges största bildbyråer flera gånger i veckan fotograferar jag stora idrottsevenemang, jag fotografera musik och kulturevenemang, demonstrationer, kort och gott kan man säga att i min yrkesmässiga vardag dokumenterar jag stora folksamlingar.

Är experterna opartiska?
Kirurgen är ivrig debattör i sjukhusfrågan och tydlig förespråkare för kraftiga nerdragningar inom sjukvården i Ångermanland.

Statsvetare,  känner ej till han så har svårt att bedöma. Har dock av en läsare fått upplysningen att han är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Ombudsmannen, han är anställd av det parti som leder landstinget.

Per Herray, svårt att se att han skall ha egen vinning i sitt uttalande. 20000 personer lär inte imponera speciellt om det läggs på hans CV.

Festival arrangören har jag också svårt att se som partisk.

Jag då, är jag partisk? Jag är inte engagerad i sjukvårdsfrågan utan var där i min yrkesroll, för att dokumentera.

Hur många var det då?
Jag har 950 bilder från demonstrationen och roade mig på söndagen med att räkna för att med trygghet kunna argumentera mot ombudsmannen. När jag passerat 12000 i demonstrationstågen slutade jag och då var det många bilder kvar. Arrangörerna säger att de räknat till 18000 i tåget vilket jag inte håller orimligt. Till detta måste man lägga de som direkt gick till torget. Däremot så var det aldrig 20000-25000 samtidigt på torget enligt mig. Många stannade inte på torget när de kom fram utan nöjde sig med att delta i demonstrationen. Inte så märkligt då många rest 15-20 mol enkel resa.   

Jag har redan erbjudit Ombudsmannen att vi ihop skulle räkan utifrån mina bilder, vilket jag ej fått napp på. Samma erbjudande gäller självklart också  Alfred.

Var tidningarna okritiska när de presenterade siffran?
Mittmedia som Sundsvalls tidning tillhör var på plats under hela manifestationen med två team som fotade och filmade, journalister och ledarskribent. Med den massiva närvaron så kände de sig uppenbarligen trygga med att förmedla siffror typ 20000-25000.

Sundsvalls tidning borde nog fråga sig varför kirurgen var så angelägen att förminska söndagens demonstration, på samma vis som jag ifrågasatt ombudsmannens agenda.  

Medierna i P1 tar tog upp ämnet 30/4
Medierna har gjort ett bra repotage ur om medias rapportering kring demonstrationen, även de är inne på källkritik. Lyssna på det här.

Lasse Näsström
Fotograf