Här kommer historian om när ca 20000 personer satte skräck i politiker i Västernorrland och även i andra delar av vårt avlånga land.

Först en snabb bakgrund, i Västernorrland som på många andra län så går ekonomin dåligt och åtgärder måste tas för att minska underskotten. I länet finns tre sjukhus och kring två av dem föreslås neddragningar men ute bland folk fruktar man totala nerläggningar. Idag onsdag 27/4 2016 skall några av dessa vara upp till beslut i landstingsstyrelsen här i Härnösand.

Det finns flera aktionsgrupper som arbetar för att få landstinget att tänka om, de anordnade i söndags en manifestation i Härnösand som inleddes med en mars från Coop till torget i Härnösand. Jag kom till Coop vid 12.30, det välde in folk, bussar från hela Ångermanland anlände. Hela Härnösand korkades igen av tillresta som sökte parkering. Många hade rest uppåt 20 mil enkel resa för att delta. Strax efter 13.30 började folkmassa röra sig.

I egenskap av fotograf valde jag att dokumentera det hela.  Det var otroligt mycket folk, min kamera smattrade och det hela slutade med 950 exponeringar. Vilka väl täcker in större delen av demonstrationståget.  På plats fick jag från arrangörerna höra att ca 18000 personer gått i tåget, man hade räknat på två olika platser och kommit till det resultatet. Torget var redan välfyllt innan de första i tåget anlände.  När talen inleds väljer jag att ta mig hem, sätter mig vid datorn och tankar in mina bilder. Då pågår alltså manifestationen för fullt.

Då ser jag till min förvåning detta inlägg som en bekant delat på Facebook.Inlägget är alltså postat 14.55, innan talarna knappt hunnit börja på torget i Härnösand. Någon har alltså väldigt bråttom att få ut sin sanning.  I kommentarerna till inlägget får han medhåll av S distriktsordförande i Norrbotten,  S politiker i Timrå, Boden osv. Personer som arbetar för Socialdemokraterna i riksdagen. Det märkliga att ingen av dem har koppling till Härnösand eller var på plats. Men alla lika övertygade om att det inte var sant med kring 20000 personer. Bilder från torget tas från media som bevis på det orimliga.
Vem är då han som var så angelägen om att få ut sin bild av det hela. Han är anställd som ombudsman hos S i Västernorrland.

De senaste dagarna har han intervjuats av Radio Västernorrland, tidningen Ångermanland om sina siffror. Med en dåres envishet har han hävdat sifforna och anser också han utfört något viktigt.

Ombudsmannen är inte ensam som lagt fram ”bevis” för att det inte kan ha varit 20000 personer utan de kan bevisa allt från 1000 till 4000. Gemensamt för dessa är att inget varit på plats och att de är politiskt aktiva eller läkare på det av länets sjukhus som inte är hotat.   

De senaste dagarna har jag i Sociala medier lagt fram argument som visar att Stefan har fel, jag vet att han har läst, men han har inte svarat.

Varför engagerar jag mig? Är det viktigt om det var 2744 eller 20000? Jag är född och uppvuxen i ett S hem. Har hela mitt vuxna liv röstat på S och trodde jag delade partiets människosyn. Men att inte ta 20000 personers oro på allvar, att försöka utmåla arrangörerna som lögnare och förringa folks oro, vrede och ilska tycker jag inte stämmer med det parti jag trodde det var. Merparten av de som deltog är vanliga människor, ej med i aktionsgrupper eller aktiva i parter som valt att resa långväga för att delat. Oroliga för vår gemensamma framtid.

Jag har tidigare varit aktiv i S och har därför kontakter. För att få hejd på denna i mina ögon lögnaktiga kampanj från ombudsmannen har jag mailat flertalet ledande politiker i länet, tyvärr utan att få ett svar.

Utifrån detta kan jag inte dra någon annan slutsats än att denna massiva folkliga protest har satt skräck i politiker, inte bara i Västernorrland utan runt om i vårat land. Varför de inte tar det på allvar och startar en dialog i stället för att låta svartmålningen fortgå är för mig ett mysterium.

Vad har jag då för bevis att kritikerna har fel? Jag väljer att utgå ifrån samma bevis som flertalet kritiker använder.

Den vanligaste källan är filmen i denna artikel.  Man fokuserar då på torget (gör även tidningens speaker), men tittar man på hela filmen så ser man demonstrationen sträcka obruten från rondellen vid Härnösands central till torget. En sträcka på 895 meter. I denna film ser man inte hela vägen demonstrationen tar. Men går man på denna länk kan man se hela filmen. Som tydligt visar att när torget är välfyllt så sträcker sig tåget 1, 6 km.  Ingen har påstått att det var 20000-25000 personer på torget samtidigt. Många valde efter avslutad demonstration att resa hemåt och deltog inte vid tal och underhållning. 
Om vi leker med tanken att Stefan har rätt i med sina 2744 deltagare och om vi kan enas om att man ser 2000 personer på torget så skulle det vara 8,6 meter mellan vart led i tåget. Arrangörerna bad om 4 personer per led, många led var det fler i. Men jag utgår i från det.  2744-2000 (på torget) fördelat i led om 4, det blir 186 led och de ska spridas ut på 1600 meter. Ja ni förstår.  Tror ni inte på 2000 på torget utan anser att det är 1000 så krävs det med andra ord över 4 meter mellan leden.

Det finns de som anser att denna sifferexercis tar fokus från sakfrågan, det ligger mycket i det. Men jag kan inte stillasittande ser en så stor folklig protest förminskas av en som arbetar heltid åt det ledande partiet i det landsting som skapar denna oro ute i stugorna.

Måste slutligen tillägga att jag också tycker övriga partiers tystnad är lika beklämmande.

Skrivet av en förbannat yrkesfotograf och en mycket besviken Sosse!